Een mix van kauwgomballen, brandstof en auto's

Het verhaal

Tankstation de Pam bestaat iets meer dan een halve eeuw. Toen we dat realiseerden vonden we dat er iets legendarisch gebeuren moest.

Al ruim vijfendertig jaar staat er in ons tankstation een glazen pot met gekleurde kauwgomballen op de toonbank. Hendrik Bakker is daar ooit mee begonnen. Menig oudere klant heeft daar ooit zijn kleine handjes voor het eerst in gestoken, en doet dat nog steeds. Soms verteld een ouder aan zijn kind dat hij vroeger ook voor een hand vol kauwgomballen uit de auto kwam. Mooi om te zien dat die boom van een kerel, ooit met zijn kruintje net boven de balie uitstekend, nu bijna zijn hand niet meer in de pot krijgt. Tja, tijden veranderen hè maar die kauwgomballen zijn gebleven. Het gebeurde regelmatig dat de inhoud over de vloer belande nadat de kleine eerst een douche van kauwgomballen kreeg. Ouders die na het afrekenen al in de auto zaten, weer terug konden lopen voor een paar kauwgomballen voor de kleine in de auto. Soms in de stromende regen! Als er noodgedwongen andere snoep in de pot zit, omdat de kauwgomballen op zijn, hebben we de kinderen en hun ouders flink overstuur. De kauwgomballen traditie houden we dus maar in ere. Op de vreemdste plaatsen kom je de kauwgomballen of de restanten ervan tegen. Op ons terrein vind je overal uitgespuwde kauwgom. Echt een dagelijkse taak om tientallen stukken kauwgom van de straat te schrapen maar goed het hoort bij de traditie. In onze autostofzuiger zitten wekelijks tientallen kauwgomballen. Komisch geluid als je de kauwgomballen door de stofzuigerslang hoort ratelen. Er kwam eens een diaken van een kerk aan de balie die vertelde dat hij vier kauwgomballen in de collectezak had gevonden. Hij had de zaterdagavond ervoor met zijn zoontje getankt. De mix van kauwgomballen, brandstof en auto’s bracht ons op het idee om een 'rally' te organiseren.

Historische wisselbeker

In 1913 deed Ford Mason een lening om 102 kauwgombalautomaten te leasen zodat hij wat kon bijverdienen. Hij was van beroep dakbedekker en had het niet zo breed. Echter kreeg Ford een slechte reputatie doordat de oude machines gezondheidsklachten veroorzaakten. In 1917 ontwikkelde de vader van Mason nieuwe automaten van betere kwaliteit. Hierdoor ontstond "Ford Vending Machine Co". In 1934 begonnen ze met het produceren van kauwgomballen. Het bedrijf heet vanaf nu "Ford Gum & Machine Co". Ook verkochten ze de machines nu aan goede doelen. Door het steunen van goede doelen overleefde dit bedrijf een crisis. In 1970 ging Mason met pensioen maar tot op de dag van vandaag zijn ze de grootste kauwgombalfabrikant van de Verenigde Staten met een productie van 700 miljoen kauwgomballen per jaar. In 2013 vierden ze het honderd jarig bestaan van Ford Gum. Wil jij een jaar lang trotse bezitter zijn van zo'n unieke kauwgombalmachine? Meld je aan voor een rally van de Kauwgombalcup!

© Kauwgombalcup